A szakképzés hatékonyságának és vonzerejének javítása -
Villanyszerelők oktatása/képzése

Célok

A projekt megvalósításával az épületvillamossági szerelések energiahatékonyságáról korszerű szakmai képzés kerül kialakításra. Képzett, felkészült szakembereket eredményez, akik képesek lesznek alkalmazni a korszerű technológiai megoldásokat, ami az épületek energiafogyasztásának és CO2-kibocsátásának csökkentését eredményezi. Az elsajátított ismeretekkel és kompetenciákkal a villanyszerelők képesek lesznek az épületautomatizálás vezérlésére, az energetikai paraméterek, valamint az összes épületberendezés monitorozására, ami a leggazdaságosabb módon eredményez energia-megtakarítást és megtakarítást. A képzett szakemberek alkalmazása biztonságot ad az épületek megfelelő energiafogyasztási szintjének elérésében. A web-alapú tanulás használata javítani fogja a tanulók és oktatóik digitális kompetenciáit is. A képzési modulokat nyílt oktatási forrásként biztosítjuk.

A projekt háttere

A tiszta technológiákra és energiahatékony alkalmazásokra való átállás kulcsfontosságú az Európai Unió éghajlat-politikai céljainak eléréséhez. Az energiafogyasztás optimalizálásával és az energiaveszteségek csökkentésével az épületek telepítése kevésbé terheli a környezetet. Az energiahatékony technológiai megoldások megvalósítása az épületek elektromos szereléseiben, a zöld átállás megvalósítása képzett és felkészült szakembereket igényel.

Projektpartnerek

  • Social CRM Research Center e. V. (Vokietija)
  • REZEKNES TEHNOLOGIJU AKADEMIJA (Latvija)
  • European Center for Education, Science and Innovation (Bulgarija)
  • ALYTAUS PROFESINIO RENGIMO CENTRAS (Lietuva)
  • iTStudy Hungary Számítástechnikai Oktató és Kutatóközpont Kft. (Vengrija)
  • Schnellkraft Personalmanagement GmbH (Vokietija)

Eredmények

Az EE-VET projektben három eredmény elérését tervezünk az alábbiak szerint:

 Képzési modulok fejlesztése

A partnerség 3 innovatív képzési modult fejleszt ki, amelyek az EU 6 nyelvén (EN, LV, BG, LT, HU, DE) lesznek elérhetők. 

Az e-learning környezet fejlesztése

Oktatási modulok adaptálása az e-learning technológia követelményeihez. A platformot a nyílt forráskóddal rendelkezők közül választjuk ki, és a projekttel kapcsolatos tevékenységek igényeihez igazítjuk, hogy minden konzorciumi partnernek megfeleljenek. Az eredmény segít egy innovatív nyílt online kurzus létrehozásában a szakképzésben részt vevő diákok és tanárok számára, amely biztosítja az energiahatékony villanyszerelő energiahatékonysági profiljához szükséges ismereteket és készségeket.

Oktatói kézikönyv kidolgozása az online alapú modulok megvalósításához

Kézikönyv oktatóknak az online alapú modulok alkalmazásához és bővítési, finomítási lehetőségeihez. Az útmutató e-learning kurzusokhoz készült. Az útmutató megismerteti a tanulókkal a kurzus tartalmának online környezetben való eléréséhez szükséges következetes lépéseket és a kurzus egyéb összetevőit, például vitafórumokat, feladatokat, teszteket és egyebeket. Ezt az anyagot lefordítjuk és adaptáljuk a partnerországok nyelveire. A terméket kizárólag a célcsoportok képviselői hivatalos használatra szánjuk, és elérhető lesz a projekt platformján.

Hatás

Az európai szakképzési szolgáltatók ingyenes hozzáférést kapnak egy online alapú innovatív képzési termékhez az épületek elektromos berendezéseinek energiahatékonysága terén. Növeli az elektrotechnikai szakképzés európai szintű imázsát, és hozzáadott értéket fog adni az egész európai szakképzési rendszerhez, növelve vonzerejét és különösen a tanulók készségeit. A projekt hosszú távú hatása az energiahatékonysággal kapcsolatos nemzeti szakoktatási és szakképzési stratégiák javítása lesz, a politikai döntéshozóknak és a felelős kormányzati tisztviselőknek szóló ajánlásokon keresztül, amelyeket az egyes országok illetékes minisztériumaihoz és ügynökségeihez juttatunk el.

Partnerség

Tekintettel a projekttevékenységek európai hatókörére, a projektcsapat transznacionális, és Lettországból, Bulgáriából, Németországból, Magyarországról és Litvániából érkeznek partnerek, akik nemzeti és európai szinten fejlesztik, tesztelik és tanúsítják a képzési terméket. A partnerségben a felsőoktatás és a felnőttoktatás oktatási szervezetei, az energiaszektor kutatóközpontjai, valamint a munkaerőpiac képviselői is megtalálhatók.