Kontextus

Bevezető

A „WEB-alapú szakképzési modulok az intelligens épületek energiahatékonyságában villanyszerelők számára” projektre vonatkozó javaslat megfelel az Osnabrücki Nyilatkozat a Szakképzésről (2020. november) és az Európai Bizottság Green Deal (2019. december) harmadik célkitűzésének. A szakképzésnek a „COVID-19 világjárványból való kilábalás, valamint a digitális és zöld gazdaságokra való átállás támogatására” kell irányulnia. A tiszta technológiákra és energiahatékony alkalmazásokra való átállás kulcsfontosságú az Európai Unió éghajlat-politikai céljainak eléréséhez. Az energiafogyasztás optimalizálásával és az energiaveszteségek csökkentésével az épületek telepítése kevésbé terheli a környezetet. Az épületek villamos beépítésében az energiahatékony technológiai megoldások megvalósítása, a zöld átállás megvalósítása képzett és felkészült szakembereket igényel. A EuropeOn, a Villamos Vállalkozók Szövetsége 10 éves előrejelzése szerint a kitűzött klímacélok eléréséhez Európának elegendő szakképzett villanyszerelőre lesz szüksége, akik naponta 3000 napelemet, 1000 elektromos jármű utántöltőt és 15 000 hőszivattyút képesek telepíteni…”.
Ezek az adatok azt mutatják, hogy az épületek energiahatékonyságának javításához sürgősen szükség van megfelelő szaktudással rendelkező személyzetre. Ezzel összefüggésben a projektjavaslat célja, hogy növelje a jelenlegi és leendő villanyszerelők szakmai készségeit és kompetenciáit az épületvillamossági berendezések energiahatékonysága terén, és ezáltal segítse az európai villamosipart megbirkózni a képzett szakemberhiánnyal. Az épület energiahatékonyságát javító új szakmai készségek és kompetenciák fejlesztésével szakképzett villanyszerelőket képeznek ki, akik a változás valódi motorjaként – erőforrás-megtakarítással és a szénlábnyom kompenzálásával a lakóépületek hatékony energiafelhasználásával – lesznek.

Célok

Mit szeretnénk elérni a projekt megvalósításával?
A projekt megvalósításával az épületvillamossági szerelések energiahatékonyságáról korszerű szakmai képzés kerül kialakításra. Képzett, felkészült szakembereket eredményez, akik képesek lesznek alkalmazni a korszerű technológiai megoldásokat, ami az épületek energiafogyasztásának és CO2-kibocsátásának csökkentését eredményezi. Az elsajátított ismeretekkel és kompetenciákkal a villanyszerelők képesek lesznek az épületautomatizálás vezérlésére, az energetikai paraméterek, valamint az összes épületberendezés monitorozására, ami a leggazdaságosabb módon eredményez energia-megtakarítást. A képzett szakemberek alkalmazása biztonságot ad az épületek megfelelő energiafogyasztási szintjének elérésében. A web-alapú tanulás használata javítani fogja a tanulók és oktatóik digitális kompetenciáit is. A képzési modulokat nyílt oktatási forrásként biztosítjuk. A webalapú modulok minden érintett számára elérhetőek lesznek, függetlenül gazdasági hátterétől és lakóhelyétől, ami fokozza a szakképzés befogadó jellegét. A projektjavaslat képzett és felkészült villamos technikusokkal támogatja az európai villamosmérnöki szakképzést, és elősegíti az EK digitális és zöld átállással kapcsolatos célkitűzéseinek elérését. Az igazolt tanulási eredmények érvényesítése elősegíti a munkaerő mobilitását az EU munkaerőpiacán.

about

A villanyszerelők szakképzése hatékonyságának és vonzerejének javítása

       Rövid név: : EE-VET
       Projekt azonosító száma: 2021-1-DE02-KA220-VET-000029591
       Program: KA220-VET
       Projekt típusa: Együttműködési partnerségek a szakképzésben
       Célcsoport: Szakképző iskolákban dolgozó tanárok és oktatók
       Kedvezményezettek: szakképzésben tanulók
       Résztvevő országok: Németország, Magyarország, Lettország, Bulgária, Litvánia
       A projekt kezdete: 2021.11.01
       Időtartam: 24 hónap

Legújabb hírek

ITStudy
5. partnertalálkozó, Gödöllő

Az EE-VET projektben részt vevő partnerszervezetek képviselői 2024.

APRC
EE-VET 4. Hírlevél

Az oktatók képzése három napon át, 2023.